Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Zero waste

Red je keukenrestjes van verspilling

Iedereen kent het wel: je bent aan het koken en middenin de actie mik je achteloos de restjes in de vuilnisbak. Want aardappelschillen, bloemkoolsteeltjes of overgebleven het loof van je wortelen … wat moet je daar nu toch mee?

Gebruiken natuurlijk! Verspilling is nooit goed en van je etensrestjes kun je vaak heerlijke snacks maken. Ze kunnen bijvoorbeeld de basis vormen voor een lekkere soep. Of je tovert ze om in een originele finishing touch die je gerecht hélemaal afmaakt.

Koken met groenteafval

Met het groene loof van wortels kan je verschillende kanten uit. In een frisgroene pesto vervangt het loof met verve de gebruikelijke basilicum. Hetzelfde geldt trouwens voor het loof van rode bietjes!

Het loof van radijsjes vormt dan weer de ideale afwerking voor een pasta met grofgehakte nootjes, wat parmezaan en extra vierge olijfolie.

Het groen van een prei vormt een uitstekende basis voor de heerlijkste soepen en bouillons.

Hetzelfde geldt voor de steel van je bloemkool. Kook deze in een bodempje water en gebruik de bouillon als basis voor de witte saus bij je bloemkoolroosjes

Gooi ook de bladeren van je bloemkool niet weg! Trek er bouillon voor en gaar daarin een risotto met bloemkoolroosjes. Werk af met een crumble van oud brood (we gooien écht niets weg) dat je verkruimelt en bakt in een beetje olijfolie. Voeg peper en zout toe en kruid naar je eigen goesting.

Kook en rooster pompoenpitten en je krijgt een snack waar je niet van af kan blijven!

Polyvalentie is een grote troef van broccoli. Zowel de roosjes als de steel kan je verwerken in soep, in een originele dip of als groentespread voor op de boterham.

Overschotjes in je groentelade

Overgebleven gare groentjes meng je de dag erna gewoon onder een slaatje met quinoa en rijst.

Wanneer groenten al een tijdje in de frigo liggen, gaan ze er soms wat verlept uitzien. Maar dan zijn ze nog steeds perfect om te gebruiken in een winterse minestrone, wok of quiche. Allemaal opties om jouw groenten ‘een tweede leven’ te bezorgen! Ook curry’s, omeletten en stoofpotjes lenen zich ook vaak goed om groenten in te verwerken die hun beste tijd al hebben gehad.

Alle mogelijke knolgroenten (denk aan wortel, pastinaak, rode bietjes, …) kan je makkelijk roosteren om er daarna sausen, dips, soepen en meer van te maken. Dat of je gooit ze in een salade. Ze kunnen ook perfect dienen als bijgerecht.

Meer tips voor een tweede leven

Bewaar de korst van je blok parmezaan en laat die meekoken in je tomatensoep voor een extra hartige smaak. Haal de korst wel uit de soep voor je begint te mixen.

Overrijpe appels worden zacht maar dat hoeft geen ramp te zijn! Tover ze om in een appelcake of smakelijke appelmoes.

De klassieke (zoete-) aardappelschillen? Bakken en in chips laten veranderen! Check ons recept hierboven..

Of ga aan de slag met je onaangeroerde wraps. Verscheur ze, beetje olijfolie erop, kruid naar smaak en hussel ze stevig door elkaar. Stop ze daarna zo’n 10 minuten in de oven op 180 °C. De zetel in en genieten van je chips!

Met restjes noten en zaden maak je ofwel een hartige granola als extra bite voor over een slaatje of pasta, ofwel een zoete granola als ontbijt. In een zelfgemaakte granen-nootjes-zadenreep kan je natuurlijk ook een mix van je overschotjes kwijt.

Restjes van bijvoorbeeld gegaarde granen, linzen, rijst of quinoa kan je verwerken tot burgers. Of rol ze tot balletjes voor de dag erna.

Van verse kruiden maak je in no time zelf een kruidenolie of dressing. De kruiden snijd je af en wikkel je in vochtig keukenpapier. Bewaar ze in de groentelade van je frigo.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294