Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Pure taste

Sodabrood zelf maken

Voor wie graag snel boord bakt. Sodabrood maak je met natriumbicarbonaat in plaats van gist. Hierdoor hoeft het deeg niet te rijzen. Ingrediënten mengen, deeg kneden, sodabrood bakken en klaar! 

Ingrediënten voor sodabrood

  • 3 dl karnemelk (of gewone melk met een scheutje azijn of enkele druppels citroensap)
  • 450 g broodbloem naar keuze (+ een beetje extra om over het deeg te strooien)
  • 7 cl water
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1 koffielepel zout

Sodabrood maken

Meng eerst alle droge ingrediënten. Voeg hieraan de (karne)melk en het water toe en kneed tot je een deegbal hebt.

Sodabrood bakken

  1. Leg de bal op een bakplaat en bestrooi lichtjes met een beetje bloem. Snij er met een mes bovenaan een kruis in en bak 35 à 40 min. in een voorverwarmde oven op 200 °C.
  2. Klop even op de onderkant. Klinkt het hol? Dan is je brood gaar! Haal uit de oven en laat afkoelen. 

Dit broodje smaakt heerlijk op de dag zelf en je kan  het de volgende dag nog lekker roosteren of gebruiken voor wentelteefjes.

Variëren met sodabrood

  • Je kan variëren met het soort bloem: je kan witte broodbloem nemen, een mix van volkoren en spelt of specialere soorten zoals rijstmeel, havermeel of kikkererwtenmeel.
  • Je kan eventueel naar smaak een handje havervlokken, lijnzaadjes, geroosterde sesamzaadjes of zadenmix toevoegen.