Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Pure taste

Desembrood zelf maken

Voor dit brood heb je wat geduld nodig, het duurt ongeveer een week voor je brood klaar is.

Starter of moederdesem maken

Mix 300 ml lauw water met 300 g broodbloem. Je kan hiervoor een mengeling nemen van witte bloem en volkoren- of speltmeel. Roer met een houten lepel, dek af met een keukenhanddoek en laat min. 2 dagen staan op een warme, droge plaats. Na een tijdje vormen zich kleine bubbels op de oppervlakte en komt er een lichtzure geur vrij. Dat is de fermentatie die op gang komt, je starter of moederdesem is nu klaar.

De starter voeden

Giet 100 g van de starter over in een propere kom en voeg 150 g nieuwe bloem en 150 ml lauw water toe. Meng goed en laat 24 uur staan. Voeg daarna weer 150 ml water en 150 g bloem toe. Ga zo 5 à 6 dagen door tot je een zoet, lichtzurig ruikende desem hebt. Je kan deze desem op kamertemperatuur enkele weken bewaren. Roer regelmatig eens om zodat het mengsel zuurstof krijgt. Als het in de zomer erg warm is, bewaar je je desem beter in de koelkast.

Voordeeg maken

Neem 15 g van je desem en meng dit met 120 g broodbloem naar keuze en 120 ml water. Mix goed en laat afgedekt een nachtje staan.

Desembrood maken

  1. Mix je voordeeg met 350 g bloem en 180 ml water. Kneed ongeveer 1 min. en laat 20 min. rusten.
  2. Voeg 1 koffielepel zout toe en kneed nog enkele minuten. Laat een klein uurtje rijzen.
  3. Kneed opnieuw enkele minuten goed en laat weer een uurtje rijzen.
  4. Vorm daarna een bol van het deeg en laat nog eens zo'n 2 uur rijzen.

Desembrood bakken

  1. Verwarm de oven voor op 230 °C.
  2. Maak inkervingen in de bovenkant van het brood en bak 40 à 45 min. in de voorverwarmde oven tot het goudbruin is.
  3. Laat het brood eerst afkoelen voor je het aansnijdt, anders plakken de sneetjes.