Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Glutenvrij

Havermout, zo makkelijk en glutenvrij!

Makkelijk, goedkoop, snel klaar ... Havermout is een veelzijdig, glutenvrij graan dat rijk is aan vezels en een bron van eiwitten. Genoeg redenen om het op je menu te zetten. Van pap tot pannenkoek, met havermout smaakt het allemaal.

Havermout, glutenvrij van nature

Havermout komt van haver, een graan dat van nature glutenvrij is. Dat maakt havermout ideaal voor mensen die gluten vermijden of er gevoelig aan zijn. Bij aangetoonde coeliakie check je het best de verpakking van havermout voor je ervan eet. Want soms wordt het bereid of verpakt in fabrieken waar ook glutenbevattende granen worden verwerkt.

Voedingswaarde? Rijk aan vezels en een bron van eiwitten.

Havermout of havervlokken?

Er bestaat havermout en havervlokken. Het verschil zit hem in de grootte van de korrel, belangrijk voor de bereidingstijd. Beide worden gemaakt door hele haverkorrels te wassen, te pellen en te knippen.

Havermout zijn havervlokken die nog eens in twee zijn geknipt. Het resultaat is een kleinere vlok met een kortere kooktijd: 5 tot 8 minuutjes. Havervlokken zijn iets groter en moeten 10 tot 15 minuten garen op een zacht vuurtje. Heb je weinig tijd in de keuken, kies dan voor havermout. De bereidingstijd staat ook altijd op de verpakking.

Snel ontbijt: havermoutpap

Pap is de bekendste bereiding met havermout. Het is voedzaam, snel te bereiden én budgetvriendelijk. Kook havermout in 5 keer zoveel water of melk en laat je papje zo’n 5 tot 8 minuutjes garen op een zacht vuur. Laat het daarna nog 5 minuten ‘wellen’ als je het extra smeuïg wilt.

Gewone havermoutpap smaakt neutraal. Maar met kleine extraatjes maak je er al snel iets anders van. Zo blijf je variëren:

  • Gebruik plantaardige drinks. Amandel-rijstmelk maakt je pap lekker zoet.
  • Kies voor fruit, zoals banaanschijfjes en appelstukjes. Of aardbei en besjes in de zomer. Gedroogd fruit kan ook.
  • Maak je pap zoeter met een scheutje honing, ahornsiroop of een snuifje kaneel.  
  • Zorg voor extra bite met fijngehakte noten of zaden.
  • Voeg een eetlepel lijnzaadolie of kokosolie toe als je graag smeuïge pap eet.

Krokante toets

Lust je geen pap? Geen probleem. Havermout is en blijft je maatje. Koekjes, crumble, granola … Je maakt het er allemaal mee. En dit graanproduct geeft ook extra body aan pannenkoeken, wafels en smoothies. Wat denk je bijvoorbeeld van een krokante pizza met havermoutbodem? En muffins met havercrumble als dessert?

Hoe havermout(pap) bewaren?

Bewaar havermout op een donkere, droge plaats. In een goed afgesloten doos. Zo blijft het tot een jaar goed.

Havermoutpap blijft tot zo’n vijf dagen goed in de koelkast. Plaats de pap in een gesloten doosje, zo neem hij geen andere geurtjes over.

Wist je dat Egyptenaren waren havermout-addicts. Ze gaven het graan mee aan hun overledenen als krachtvoer voor in het hiernamaals.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294