Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Glutenvrij

Glutenvrij eten

”Voor mij geen gluten”, je hoort het steeds vaker. Steeds meer mensen kiezen ervoor om glutenvrij te eten. Soms uit noodzaak. Omdat je lichaam het aangeeft. Soms uit keuze. Omdat je je beter voelt zonder. Glutenvrij eten wordt dan een bewuste levensstijl, met veel smaak en goesting!

Wat zijn gluten (en waarin zitten ze)?

Gluten zijn eiwitten die van nature aanwezig zijn in tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt. Ze zitten dus vooral in producten die gemaakt zijn van graan: brood, pasta, pizza, crackers, koekjes, ontbijtgranen en paneermeel. Gluten zijn belangrijk voor de textuur van een voedingsmiddel: ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat een brood stevig en elastisch is. Maar ook dat het langer houdbaar is, want zonder gluten verouderen producten sneller.

Feit of fabel?

Gluten zijn dikmakers

FABEL. Pasta’s, koekjes, gebak en sommige broodsoorten bevatten veel calorieën. Maar het zijn vooral de suikers en vetten die hiervoor verantwoordelijk zijn, niet de gluten. Koekjes zonder gluten bevatten evenveel calorieën als koekjes mét gluten.

Wat wél waar is: mensen die glutenvrij eten, springen doorgaans bewuster om met voeding. Ze zetten vaker groenten en fruit op het menu en nemen minder vaak hun toevlucht tot calorierijke snacks.

De glutenvrijtrend is een zegen voor coeliakiepatiënten

FABEL. Het is uiteraard positief dat er meer aandacht is voor de glutenthematiek en dat er veel meer glutenvrije producten op de markt zijn. De keerzijde van de medaille is echter dat er nog amper een onderscheid gemaakt wordt tussen glutenvrij en glutenarm en dat mensen met coeliakie niet altijd serieus genomen worden. Maar zij kiézen niet voor glutenvrij, ze moéten gluten mijden, want één kruimel kan voor hen genoeg zijn om ziek te worden.

Welke granen mogen wél, en welke niet?

Geen gluten

Boekweit – quinoa – maïs (en maïszetmeel) – rijst (en rijstzetmeel) – gierst – amaranth – sorghum – teff – polenta – tapioca – johannesbroodpitmeel – gelatine – sojameel – kastanjemeel – kikkererwtenmeel – aardappelzetmeel.

Let op: in bewerkte vorm en gemengd met glutenbevattende meelsoorten (denk aan maïsbrood en boekweitpannenkoeken) zijn deze producten niét glutenvrij.

LP_image_Voedingsvoorkeuren-glutenvrij1.png

Wél gluten

Tarwe – rogge – gerst – spelt – kamut – haver (tenzij uitdrukkelijk vermeld dat het product glutenvrij is).

Vermijd het meel van deze graansoorten (ook witte bloem en zelfrijzend bakmeel) plus alle producten waarin ze zijn verwerkt, zoals bulgur, couscous, seitan en griesmeel.

En hoe zit 't met alcohol?

 • Heldere dranken (zoals wijn, whisky of jenever) zijn glutenvrij.
 • Bij troebele dranken en likeuren check je best het etiket.
 • Bier kan alleen als er expliciet ‘glutenvrij’ op het logo/etiket staat.

10 (gezonde) glutenvrije tussendoortjes

Ochtendsnack

 • een banaan
 • een rijstwafel
 • een plakje zelfgemaakte cake (online vind je volop inspiratie en recepten!)

Vieruurtje

 • een glutenvrije koek of reep 
 • een stuk fruit
 • een handje noten

Aperitiefhapje

 • geroosterde kikkererwten
 • glutenvrije crackers (met lekker beleg)
 • kaasblokjes
 • rauwkost (wortelen, bloemkoolroosjes, komkommerreepjes, kerstomaatjes) met een dipsausje
LP_image_Voedingsvoorkeuren-glutenvrij2.png

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294