Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Wat is detox en hoe begin je eraan?

In het voorjaar wagen heel wat mensen zich aan een detox kuur. Maar is detoxen wel nuttig? Heeft je lichaam echt ondersteuning nodig bij het verwijderen van afvalstoffen?

Wat is detox?

Detoxen of ontgiften is een term die gebruikt wordt voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Ons lichaam beschikt over een natuurlijk afvalverwerkingssysteem dat lichaamsvreemde stoffen opruimt. De lever speelt daarin een belangrijke rol, maar ook de huid, de nieren en de darmen scheiden afvalstoffen uit. Je lichaam reinigt dus eigenlijk zichzelf, jij kan het ondersteunen door te kiezen voor een gezonde levensstijl.

Is er een gezonde manier om te detoxen?

Wil je het natuurlijke detox proces een handje helpen of extra ondersteunen? Heb je een periode achter de rug met meer zware maaltijden en/of alcohol? Kies dan voor een gezonde levensstijl.

Enkele tips:

 • Zorg voor evenwichtige en gevarieerde, lichte maaltijden.
 • Kook zoveel mogelijk zelf met pure, onbewerkte en biologische producten. Kant-en-klare maaltijden en sterk bewerkte producten bevatten vaak meer vetten en suikers en niet altijd de verwachte hoeveelheid vitamines, vezels en voedingsstoffen.
 • Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen.
 • Beperk je alcohol, cafeïne en theïne.
 • Drink veel water. Dit helpt je lever immers om schadelijke stoffen makkelijker af te voeren.
 • Matig je consumptie van rood vlees en eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke producten. Ga dus regelmatig voor een dag zonder vlees en laat je door ons inspireren om meer plantaardig te eten. Staat er toch vlees op het menu? Beperk je dan tot één maaltijd met vlees per dag en neem een kleine portie.
 • Vervang af en toe de klassieke zuivelproducten door plantaardige alternatieven.
 • Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten.
 • Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën. Lege calorieën zoals frisdrank, chips, koeken … leveren energie (calorieën), maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen (vooral suiker en/of vet). We eten er al snel te veel van omdat ze aantrekkelijk, overal verkrijgbaar en makkelijk te consumeren zijn. Helemaal schrappen is ook hier niet nodig, maar eet deze producten minder vaak en in kleine porties.
 • Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft. Leer luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel en geef aandacht aan portiegroottes.
 • Zorg voor voldoende beweging, slaap en ontspanning.
 • Niet roken.
 • Eet op vaste tijdstippen.

 

Welke detox kuren bestaan er?

Op internet en in magazines verschijnen regelmatig detox tips. Zo zou je kunnen detoxen door te vasten, een sapkuur te volgen, darmspoelingen, supplementen … Maar voor al deze vormen van detox bestaat er tot op heden onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat ze werken. Je vertrouwt dus beter op je eigen lichaam en op een gezonde levensstijl.

Noten

Is een sapkuur nuttig?

Sapkuren worden vaak gebruikt om snel gewicht te verliezen en om het lichaam te ontgiften. Maar de sapkuur als voedingspatroon is niet houdbaar, je verliest vooral vocht en daarna spierweefsel. Een kuur van een paar dagen kan geen kwaad: je lichaam gebruikt zijn reserves. Maar langer kan leiden tot voedingstekorten.

Je lichaam reinigt zichzelf op diverse manieren. In plaats van een week te vasten eet je beter het hele jaar door gezond en evenwichtig. Zo voert je lichaam continu afvalstoffen af, blijf je op een gezond gewicht en krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen.

Is detoxen nodig?

Nee, zoals je hierboven al kon lezen is je lichaam perfect uitgerust om af te rekenen met afvalstoffen. Je leeft dus beter dagelijks gezond om je lichaam daarbij te helpen. Detox kuren of zogenaamde sapkuren zijn dus niet echt nodig. Op lange termijn kunnen ze zelfs leiden tot metabole veranderingen in het lichaam en afbraak van spierweefsel. Detox kuren wordt dan ook afgeraden bij personen met gezondheidsproblemen, zoals lever- en nierpatiënten, diabeten en hart- en vaatlijders.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294