Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Vegan

Bumi maakt eiwitrijke tempé zonder soja

Wil je lekker plantaardig eten? Dan moet je zeker eens de lupinetempé van Bumi proberen. Dit Nederlandse bedrijf maakt handige ready-to-eat tempé die rijk is aan eiwitten en volledig sojavrij. Hoe het allemaal begon? Dat horen we van mede-oprichter Florian.

Hoe is Bumi ontstaan?

"Mijn goede vriend Daan en ik hebben altijd al interesse gehad in gezondheid in de breedste zin van het woord. Toen we een paar jaar geleden besloten om meer plantaardig te eten merkten we al snel dat de keuze vrij beperkt was. Er was enerzijds een ruim aanbod imitatievlees zoals veggieburgers en anderzijds een heel traditioneel gamma zoals tempé, tofoe en seitan. Je moest als consument dus kiezen tussen modern maar doorgaans bewerkt, of puur maar een beetje ouderwets. Dat kon beter vonden we, dus ontwikkelden we een gemarineerde tempé op basis van lupinebonen."

LP_image_lp_bumi.png

Heeft de naam Bumi een betekenis?

"Bumi betekent ‘wereld’ in het Indonesisch waar de oorsprong ligt van de tempé. We vonden het meteen een leuk woord want je kan het niet zonder glimlach uitspreken. Met onze producten willen we ook ons steentje bijdragen aan een betere wereld. Die wereld zetten we ook graag in de picture met de mooie landschappen op onze verpakking.”

LP_Hero_bumi-tempeh-bord.png

Vanwaar de keuze voor tempé als vleesvervanger?

“De meeste alternatieven voor vlees worden gemaakt op basis van soja. Dat maakt het voor vegans en vegetariërs minder makkelijk om voldoende te variëren in de keuken. Daarom vroegen we ons af welke andere peulvruchten er zijn. We hadden nog nooit gehoord van lupinebonen, maar ze bleken vrijwel even eiwitrijk te zijn als soja. We waren direct enthousiast. De bonen uit onze tempé worden geteeld in Frankrijk en zijn 100 % biologisch."

"Bovendien is tempé een mooie manier van peulvruchten bereiden: de boon wordt gefermenteerd, wat de samenstelling, smaak en textuur verandert en verrijkt. En zo houden we een mooie veggietraditie in ere.”

Hoe maak je de Bumi-tempé klaar?

“Onze tempé is al gebakken en gemarineerd en dus ready-to-eat, warm of koud. Het is de ideale oplossing voor wie snel wil eten maar geen toegevingen wil doen op vlak van voedzaamheid. Lupinebonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten en vezels en wij stoppen ze in een kruidig jasje. Op de Bumi-website kan je trouwens heel wat leuke recepten vinden.”

LP_Hero_bumi-tempeh-bord-2.png

Zijn jullie van plan nog meer veganistische producten op de markt te brengen?

“We willen inderdaad ons gamma nog meer gaan uitbreiden met verschillende eigentijdse, smaakvolle variaties op traditionele vegetarische producten. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan tofoe gemaakt van een alternatieve peulvrucht. We kiezen heel bewust niet voor soja, omdat dit al voldoende verkrijgbaar is in de supermarkten. Verder staan er ook groentespreads op onze planning, waaronder een Mediterrane ratatouille en kokoscurry spread. Als tegenhanger van de wildgroei aan hummusvarianten ;-)."

"We ontwikkelen onze producten aan de hand van een aantal kernwaarden. Zo dienen de producten eiwitrijk, biologisch en plantaardig te zijn. Daarnaast komen onze hoofdingrediënten uit Europa. Met ons assortiment hopen we veganistisch eten toegankelijker, voedzamer en nog lekkerder te maken. Dat is onze missie!”

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294