Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Bijzondere honing van biobijen

We staan er niet altijd bij stil, maar de bezige honingbij speelt een heel belangrijke rol in ons leven. Ze bestuift heel wat gewassen en bloemen, en laat ons bovendien meegenieten van haar honing. Echte teamplayers, die bijen.

Bijzondere biohoning

Biologische honing maken, is geen koud kunstje: de imkers moeten aan heel wat voorwaarden voldoen voor hun honing het biolabel mag dragen:

  • Strenge eisen dus, waardoor het moeilijk wordt om in België nog biologisch bijen te houden en Belgische biohoning te maken. Daarom staat er bij ons ook biologische honing uit het buitenland in de rekken.  

  • Bijen zwermen uit tot een straal van 3 km. De kasten moeten dus in een gebied staan waar er in een straal van 3 km geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen zijn.

  • De bijenkasten zelf moeten gemaakt en onderhouden worden met natuurlijke materialen, zoals propolis, was en plantaardige olie.

  • De bijtjes overwinteren op hun eigen honing. Ze krijgen dus geen extra suikerwater of chemische behandelingen.

  • De honingraten worden geoogst, gezuiverd en koud verwerkt. Zo blijven alle waardevolle bestanddelen intact en heeft je honing een intens volle smaak.
LP_Hero_honing2.png

Energie in alle soorten en maten

Honing bestaat voor 70 % uit koolhydraten, vooral fructose en glucose. Dat zijn twee enkelvoudige suikers die ons lichaam makkelijk opneemt. Een energiebommetje dus. Glucose werkt snel en is brandstof voor onze hersenen. Fructose wordt traag opgenomen en is zoeter dan glucose.

Honing is van nature vloeibaar, omdat de temperatuur in de bijenkorf rond de 40 °C schommelt. Na het verwerken, kristalliseert de honing. De natuurlijke suikers bepalen hoe snel dat gaat: binnen een paar dagen, een maand, een jaar ... Honing met meer glucose stolt sneller. En dat heeft ook een invloed op de smaak, kleur en het gebruik.

Ook nog belangrijk voor de uiteindelijke smaak: de bloemensoorten die de bijen hebben bestoven. We onderscheiden twee soorten honing: monoflorale honing uit nectar van 1 specifieke bloem en multiflorale honing (of bloemenhoning) van verschillende bloemen. Natuurlijk bestaan er nog tal van verschillende smaken. Een greep uit het aanbod:

  • Acaciahoning (monofloraal) heeft een helderlichte kleur met een zachte smaak. Probeer hem eens in je thee of yoghurt.

  • Berghoning (multifloraal) komt van bijen die in de bergen nestelen en daar hun nectar verzamelen. Zijn sterke smaak is heerlijk in thee, als zoete toets in je vinaigrette of op de boterham.

  • Woudhoning (multifloraal) heeft een donkere kleur en een fijne, krachtige smaak. Zijn uitgesproken karakter doet het vooral goed als zoete toets bij je kaasplank.

Opgepot

Honing kan je lang bewaren. Meerdere jaren zelfs, al kan de kleur wat veranderen. Bewaar je honing in goed gesloten bokalen op een droge en donkere plaats. De beste bewaartemperatuur? 18 °C. Zeker niet in de koelkast dus.

Honing kan na verloop van tijd wat verharden. Terug vloeibaar maken is een eitje: warm je honingpot au bain-marie op, maar zorg ervoor dat de temperatuur onder 40 °C blijft, anders gaan de goede voedingsstoffen verloren.

Tips voor op tafel

Traditioneel kennen we honing als smaakmaker op de boterham, in yoghurt of in je thee. Maar wist je dat je met al die verschillende smaken nog veel meer kan doen? Voeg honing toe aan je sausen en marinades voor een zoete toets, bijvoorbeeld gecombineerd met balsamicoazijn of sojasaus. Of verwerk honing in slaatjes, quiche en homemade notenrepen. Honing is ook lekker op je kaasplank met wat geitenkaas.

Tip Laat hete thee even afkoelen voor je er honing aan toevoegt. Zo blijven de goede, antibacteriële enzymen behouden.

Niet voor de allerkleinsten

Honing is een volledig natuurlijk product en wordt dus niet gepasteuriseerd. Daarom kan honing sporadisch sporen van botulisme bevatten. Dat komt omdat bijen soms water verzamelen waarin die bacterie aanwezig is. Kinderen jonger dan 1 jaar hebben hier nog geen weerstand tegen opgebouwd; oudere kinderen en volwassenen wel. Het is dus af te raden om honing te geven aan kinderen jonger dan 1 jaar.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294