Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Duurzaam

Alles over aloë vera

Aloë vera is een prachtige vetplant uit Zuid-Afrika die al eeuwenlang bekend staat als wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. Tegenwoordig komt ze ook uit andere landen, zoals Spanje, waar wij ze vandaan halen. En ja, ze voedt je lichaam echt van binnen én van buiten. Je kan natuurlijk kant-en-klare producten kopen, maar het is zoveel leuker om er zelf mee aan de slag te gaan. 

Hoe aloë vera schoonmaken?

Snij het blad in kleinere stukken van ± 10 cm lang. Snij er de gekartelde randen af.

Leg de stukken in een kom en overgiet met koud water. Laat ± 20 min. trekken (zo verwijder je het gele sap uit de aloë vera, dat bitter smaakt en een laxerend effect heeft).

Snij de groene schil van de doorzichtige, geleiachtige binnenkant. Spoel eventuele resten van het gele sap weg.

Verwerk de gel in je smoothies, sapjes, verzorgingsproducten … De gel blijft nog een week goed in de koelkast, of je kan ze in ijsblokjes invriezen. Lekker in je smoothie!

Hoe aloë vera gebruiken in de keuken?

De gel van aloë vera heeft een licht bittere smaak die je perfect kan combineren met andere ingrediënten. Gebruik hem eens in je ontbijtsmoothies en sapjes, zoals bij onderstaande kokossmoothie met banaan. Mix je kort, dan zie je zelfs nog wat aloë vera in je drankje.

Hoe aloë vera als kalmerende gel voor de huid gebruiken?

Aloë vera-gel is zowat het puurste kalmerende product dat je op je kleine wonden en muggenbeten kan doen. Snij het blad open en smeer de gel op je wonde. Het verzacht en verlicht je pijn.

Hoe je huid en haar verzorgen met aloë vera?

Voor 400 à 500 ml: mix de gelei van 1/4 blad aloë vera in een blender. Voeg 2 eetl. plantaardige olie  toe (bv. olijfolie, arganolie …). Mix nog even goed en bewaar max. 2 maanden in een afgesloten pot in de koelkast. Ideaal om (brand)wonden of een droge huid te verzorgen. Of gebruik het als conditioner: wrijf na het wassen  in je haar en laat enkele min. intrekken. Spoel daarna grondig.