Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

7 x ode aan de wintergroente

Groenten als blikvanger zijn vandaag helemaal on trend. Uiteraard kiezen we voor bio, ultravers en seizoensgebonden. Het is cruciaal om je groenten op zo’n manier te bereiden dat ze hun allerbeste kant laten zien, want dan zijn ze natuurlijk het lekkerst.

Zo bereid je de zeven smakelijkste wintergroenten

1. Ovenfrieten van peterseliewortel en pastinaak

Schil de knollen en snij er frieten van. Wentel in olijfolie en eventueel nog enkele smaakmakers (rozemarijn, laurier en tijm). Schik in een ovenschaal en zet ± 40 minuten in de oven op 180°C.

2. Kool op de winterbarbecue

Leg een volledige kool (liefst wittekool) op de barbecue. Plaats het deksel op de barbecue en laat de kool 2,5 uur garen. Draai af en toe om. Verwijder dan de verkoolde buitenste bladeren en snij de botermalse, smakelijke kern in fijne reepjes. Werk af met olijfolie, citroenzeste, peper, zout en eventueel fijngehakte nootjes. 

LP_image_wintergroenten-kool.png

3. Gratin van aardpeer

Snij de aardpeer in dunne plakjes en schik in een ovenschaal. Overgiet met wat plantaardige room, fijngesnipperd knoflook, tijm, peper en zout. Zet 45 minuten in de oven op 180 °C.

4. Knolselderpuree

Schil de knolselder en snij in stukjes. Kook gaar in melk met wat zout. Giet af en laat even droog op het vuur. Pureer de knolselder dan met de mixer. Voeg een flinke klont boter of wat olijfolie toe en breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 

5. Chips van schorseneren

Spoel de schorseneren grondig schoon, tot al het zand is verwijderd. Snij ze dan ongeschild in de lengte met een dunschiller of mandoline in fijne sliertjes. Spoel in water met citroensap en dep droog tussen twee vellen keukenpapier. Frituur goudbruin op 140 °C. Laat uitlekken en bestrooi onmiddellijk met fleur de sel.

6. Tempura van spruiten

Halveer kleine spruitjes en stoom ze gedurende 1 minuut. Meng wat bloem met een klein beetje ijskoud bier tot het lijkt op dik pannenkoekenbeslag. Verhit olie tot 170 °C. Wentel de spruiten door het beslag en frituur ze goudbruin. Laat uitlekken en bestrooi met een beetje fleur de sel. 

LP_image_wintergroenten-sfeer.png

7. Pesto van veldsla

Maak 2 handjes veldsla schoon. Doe in een mixbeker met 2 eetlepels hazelnoten, een stukje parmezaan, een teentje knoflook, zwarte peper en een flinke scheut olijfolie. Mix fijn en serveer bijvoorbeeld bij pasta, ratatouille of minestrone.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294