Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Zalm met polentafrietjes en posteleinsalade

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • zalmfilets met vel 4
  • pancetta (of Ganda- of parmaham) 20 sneetjes
  • posteleinen 2 bosjes
  • citroenen 1
  • knoflook 1 teentjes
  • bietenpartjes met balsamico 180 g
  • polenta (maïsgriesmeel) 200 g
  • visfond (bokaal) 2 dl
  • mosterd 0.5 koffiel.
  • olijfolie 8 eetl.
  • rozemarijn (gedroogd) 0.5 koffiel.
  • salie (gedroogd) 0.5 koffiel.
  • zwarte peper
  • grof Himalayazout
  • peper en zout
  • geraspte parmezaan (facultatief)
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Meng de visfumet onder 7 dl water. Kruid met de salie en de rozemarijn en breng aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de polenta toe. Laat 5 min. koken en roer regelmatig met een houten lepel.
  2. Vet een rechthoekige bakvorm (± 20 cm.) in met 2 eetl. olijfolie. Giet er de polenta in en strijk glad. Laat een uur opstijven in de koelkast.
  3. Bestrijk intussen de zalmfilets met zout, zwarte peper en 1 eetl. olijfolie.
  4. Snipper de bietenpartjes fijn. Hou 4 partjes opzij.
  5. Rasp de schil van de citroen (niet het wit) en pers hem.
Bereiding (10 min. + 1 u. in de koelkast + 20 min.)
  1. Dep de polenta droog met keukenpapier. Snij eerst in de lengte in 4 en daarna in 20 frietjes. Wikkel rond het midden van elk frietje een sneetje pancetta.
  2. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de polentafrietjes ± 2 min. aan elke kant goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Hou ze daarna warm in de oven.
  3. Verhit 1 eetl. olijfolie in een grillpan en bak de zalm aan beide kanten goudbruin.
  4. Mix intussen het citroensap, de mosterd, 2 eetl. olijfolie, het gepelde knoflookteentje en de 4 bietenpartjes tot een gladde massa. Kruid met zwarte peper en Himalayazout.
  5. Meng de postelein met de fijngesnipperde bietjes en de dressing. Bestrooi eventueel met wat geraspte parmezaan. Kruid met peper en het Himalayazout.
Afwerking

Schik de polentafrietjes naast elkaar op een bord. Leg er een zalmfilet bovenop. Serveer met de posteleinsalade en werk af met de citroenzeste.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 838 kcal
Vetten 52.6 g
Verzadigde vetzuren 12.5 g
Koolhydraten 44.4 g
Suikers 6 g
Vezels 2.5 g
Eiwitten 45.4 g
Zout 2 g