Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Vegetarische krieltjessalade met tofoe en bieslookboter

Lunch Minder dan 45 min. 4 personen

Ingrediënten

  • zijden tofoe 120 g
  • jonge spinazie 100 g
  • bieslook 1 plantjes
  • verse tijm 2 takjes
  • rozemarijn (vers) 1 takjes
  • krielaardappelen 16
  • knoflook 4 teentjes
  • gestoomde rode bieten 2
  • boter (op kamertemperatuur) 100 g
  • speltbroden 2 sneetjes
  • witte amandelpasta 30 g
  • olijfolie 1 eetl.
  • witte balsamicoazijn 4 koffiel.
  • shiro miso 12 g
  • laurier 2 blaadjes
  • fleur de sel 1 koffiel.
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Wrijf de ongeschilde krielaardappelen goed schoon onder koud water.
  2. Snipper het bieslook fijn. Meng de helft met de boter en 1/2 koffiel. fleur de sel.
  3. Laat de tofoe uitlekken.
  4. Snij de rode bieten in kleine stukjes. Breng op smaak met 1/2 koffiel. fleur de sel, 3 koffiel. witte balsamicoazijn en 1 eetl. olijfolie.
  5. Plet 3 ongepelde teentjes knoflook met de zijkant van een groot mes. Pel het vierde teentje.
Bereiding (40 min.)
  1. Kook de krielaardappelen samen met de tijm, de rozemarijn, de geplette teentjes knoflook en de blaadjes laurier 15 à 18 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af, snij in kleinere stukjes en laat afkoelen.
  2. Mix intussen de tofoe met de shiro miso, de amandelpasta, 1 koffiel. witte balsamicoazijn en zout. Voeg eventueel wat water of groentebouillon toe, zo wordt het mengsel iets vloeibaarder.
  3. Rooster de sneetjes brood en wrijf in met het gepelde teentje knoflook. Snij het brood daarna in kleine blokjes.
  4. Smelt de bieslookboter in een kookpot. Voeg de krieltjes toe en laat even op smaak komen in de bruisende boter. Giet af en laat uitlekken.
  5. Meng de krieltjes met de rest van het bieslook en het tofoemengsel. Meng er net voor het serveren de broodcroutons onder.
Afwerking

Leg wat stukjes rode biet op een bord. Lepel er de krieltjessalade over en werk af met enkele blaadjes jonge spinazie. Eventueel kan je er ook nog wat bieslookboter over lepelen.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 462 kcal
Vetten 25.9 g
Verzadigde vetzuren 14 g
Koolhydraten 44.7 g
Suikers 9 g
Vezels 6 g
Eiwitten 10.1 g
Zout 1.9 g