Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Vegetarische köfte met rode linzen en cashewnoten

Voorgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • wortelen 2
  • witte selders 2 stengels
  • koriander (vers) 1 plantjes
  • rode pepertjes (of 1 koffiel. cayennepeper) 1
  • uien 1
  • knoflook 2 teentjes
  • eieren 1
  • yoghurt 2.5 dl
  • cashewnoten 100 g
  • droge rode linzen 225 g
  • tomatenpuree 70 g
  • glutenvrij volkorenrijstmeel 100 g
  • glutenvrije groentebouillon (1/2 blokje of 1/2 eetl. poeder opgelost in 2 dl heet water) 2 dl
  • olijfolie (of ghee (geklaarde boter)) 6 eetl.
  • kerriepoeder 4 eetl.
  • garam masala 1 koffiel.
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snipper intussen de ui en de koriander fijn. Pers het knoflook.
  2. Snij de wortelen en de selder in kleine stukjes.
  3. Verwijder de pitjes uit het pepertje (of laat ze erin als je graag pikant eet) en hak fijn.
  4. Hak de cashewnoten fijn (dat gaat makkelijk als je ze in een zakje steekt en er met een deegrol of glazen fles over rolt).
  5. Klop het ei los.
Bereiding (15 min. + 50 min.)
  1. Verhit 4 eetl. olijfolie of ghee in een kookpot. Bak de ui, de wortelen, de selder, het knoflook en het pepertje 6 à 8 min. op een zacht vuur. Voeg het kerriepoeder en de linzen toe en warm al roerend nog even op.
  2. Voeg de groentebouillon en de tomatenpuree toe en laat 20 min. sudderen of tot de linzen zacht zijn en het vocht is opgenomen (voeg eventueel extra water toe).
  3. Haal de kookpot van het vuur en voeg het rijstmeel, de cashewnoten, de helft van de koriander en het losgeklopte ei toe. Kruid met de garam masala.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Vet een bakplaat in met 1 eetl. olijfolie of ghee. Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje met de handen of gebruik een kleine ijsschep. Leg ze op de bakplaat. Besprenkel met 1 eetl. olijfolie of verdeel er de ghee over.
  6. Bak de balletjes 15 min. goudbruin in de voorverwarmde oven.
  7. Meng intussen de yoghurt met de rest van de koriander.
Afwerking

Serveer de köfte met de yoghurtdressing en serveer er een gemengd slaatje bij.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 648 kcal
Vetten 30.8 g
Verzadigde vetzuren 5.7 g
Koolhydraten 60.3 g
Suikers 10.6 g
Vezels 14.4 g
Eiwitten 25 g
Zout 0.9 g