
Steak met groentefrietjes en zelfgemaakte picklessaus
Ingrediënten
- rumpsteaks 4
- rode bieten 2
- koolrabi's 2
- bloemkolen 0.5
- tijm (vers) 4 takjes
- zoete aardappelen 2
- zoetzure zilveruitjes 2 eetl.
- zoetzure augurken (bokaal) 5
- mosterd 1 koffiel.
- bloem 1 eetl.
- palmsuiker 1 eetl.
- groentebouillon (1/2 blokje of 1/2 koffiel. poeder opgelost in 1,5 dl heet water) 1.5 dl
- appelazijn 1.5 dl
- olijfolie 4 eetl.
- oregano 1 koffiel.
- kurkuma 0.5 koffiel.
- kerriepoeder 0.3 koffiel.
- zwarte peper
- grof zeezout
- zout
Voorbereiding
Voorbereiding
- Verdeel de halve bloemkool in kleine roosjes.
- Rits de blaadjes van de takjes tijm.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de zoete aardappelen, de koolrabi’s en de rode bieten. Snij in frietjes.
- Doe in een ovenschaal en besprenkel met 2 eetl. olijfolie. Kruid met de oregano, de tijmblaadjes, zwarte peper en grof zeezout. Meng goed onder elkaar en bak 20 à 30 min. gaar in de voorverwarmde oven. Meng regelmatig door elkaar.
Bereiding (20 min. + 35 min.)
- Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de bloemkool 3 min.
- Voeg het kerriepoeder, de kurkuma, de mosterd, de suiker en de bloem toe. Laat 2 min. al roerend stoven.
- Giet er de azijn en de bouillon bij. Laat 6 à 8 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
- Snij intussen de augurken in kleine stukjes.
- Haal de picklessaus van het vuur en plet de grote stukken bloemkool met een lepel. Voeg de augurken en de zilveruitjes toe. Kruid met zwarte peper en zout en laat afkoelen.
- Verhit 1 eetl. olijfolie in een braadpan. Kruid de steaks aan beide kanten met zwarte peper en zout en bak 2 min. aan elke kant op een hoog vuur. Zet dan het vuur lager en gaar verder naar smaak.
Afwerking
Serveer de steaks met de groentefrietjes en lepel er wat picklessaus over. Lekker met gekookte aardappelen of een stukje brood.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
435 kcal
Vetten
13.3 g
Verzadigde vetzuren
2.8 g
Koolhydraten
28.7 g
Suikers
14.5 g
Vezels
6.9 g
Eiwitten
45.8 g
Zout
1.3 g
Tip
Laat het vlees ± 20 min. voor je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Dat maakt het vlees zachter en sappiger.
De picklessaus kan je in een afgesloten bokaal nog 2 weken bewaren in de koelkast.