Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Runderstoofpotje met courgetteburgertjes

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • runderstoofvlees 600 g
  • wortelen 2
  • courgettes 1
  • platte peterselie 1 plantjes
  • munt (vers) 5 takjes
  • tijm (vers) 4 takjes
  • aardappelen (bloemig) 500 g
  • uien 2
  • geraspte kaas (pittig, bijv. Maasdammer) 100 g
  • bloem 4 eetl.
  • Brunehaut-bier 33 cl
  • runderfond (bokaal) 3 dl
  • olijfolie 6 eetl.
  • zeezout (fijn) 1 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Rasp de courgette grof en doe in een vergiet. Bestrooi met het zeezout. Laat 20 min. Trekken en knijp er dan al het vocht uit.
  2. Snij intussen de wortelen in blokjes van max. 1 cm.
  3. Snipper de uien fijn.
  4. Hak de munt- en peterselieblaadjes fijn.
Bereiding (25 min. + 1 u. 20 min.)
  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een grote stoofpot en bak het vlees aan alle kanten goudbruin. Kruid met zwarte peper en zout. Haal uit de pot.
  2. Voeg 1 eetl. olijfolie toe en stoof de tijmblaadjes en de uien glazig .
  3. Voeg de wortelblokjes toe en stoof ± 5 min. Al roerend.
  4. Doe het vlees terug in de stoofpot en giet er het bier en de fond voorzichtig en langs de rand van de pot bij. Breng aan de kook, doe het deksel erop en laat (minstens) 1 u. op een heel zacht vuur stoven.
  5. Kook intussen de aardappelen gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer.
  6. Meng de uitgeknepen courgette, de kaas, 3 eetl. bloem en de munt onder de puree. Kruid met zwarte peper en zout.
  7. Vorm burgertjes of kroketjes van de aardappelpuree met courgette en wentel lichtjes door 1 eetl. bloem.
  8. Verhit de rest van de olijfolie in een grote pan en bak de burgertjes aan elke kant mooi bruin.
  9. Serveer de burgertjes met het stoofvlees en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 515 kcal
Vetten 11 g
Verzadigde vetzuren 6.3 g
Koolhydraten 46.8 g
Suikers 13.1 g
Vezels 5.3 g
Eiwitten 48.9 g
Zout 0.9 g