Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Rijstschotel met krokante groentjes

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • venkelknollen 1
  • wortelen 2
  • knolselders 0.25
  • jonge spinazie 200 g
  • lente-uitjes 1 bosjes
  • platte peterselie 0.5 plantjes
  • knoflook 2 teentjes
  • ronde volkorenrijst 250 g
  • hennepzaadjes 2 eetl.
  • olijfolie 3 eetl.
  • tamari (sojasaus) 4 eetl.
  • rijstazijn 1 eetl.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de venkelknol in 2 en verwijder de harde kern. Snipper fijn.
  2. Snij de wortelen in dunne staafjes van max. 1/2 cm dik.
  3. Schil en snij de knolselder in gelijk grote staafjes.
  4. Snipper de lente-uitjes en het knoflook fijn.
  5. Hak de peterseliesteeltjes fijn en de blaadjes grof, hou apart.
  6. Hak de spinazieblaadjes grof.
Bereiding (20 min. + 30 min.)
  1. Kook de volkorenrijst gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af.
  2. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan of wok en stoof hierin het knoflook, de peterseliesteeltjes en de helft van de lente-uitjes enkele minuten glazig.
  3. Voeg de venkel, de wortelen en de knolselder toe en stoof even al roerend.
  4. Voeg de sojasaus, de rijstazijn en een scheutje water toe en laat 4 à 5 min. Afgedekt garen op een zacht vuur.
  5. Voeg op het einde van de gaartijd de spinazie toe en meng even.
  6. Kruid naar smaak met zwarte peper.
Afwerking

Verdeel de rijst over 4 diepe borden of bowls en schep er de krokante groenten over. Bestrooi met de hennepzaadjes en werk af met de rest van de lente-uitjes en de peterselieblaadjes.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 383 kcal
Vetten 11 g
Verzadigde vetzuren 1.7 g
Koolhydraten 55.3 g
Suikers 5.3 g
Vezels 8 g
Eiwitten 11 g
Zout 2.3 g