Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Oosterse groentebouillon met tofoe en spinazie

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 6 personen

Ingrediënten

  • tofoe 250 g
  • babyspinazie 200 g
  • champignons (+ 6) 150 g
  • witte selders 2 stengels
  • tomaten 2
  • preien 1
  • venkelknollen 1
  • wortelen (kleine) 1
  • lente-uitjes 6
  • gember (vers) 2 cm
  • platte peterselie 10 g
  • koriander 0.5 plantjes
  • verse tijm 2 takjes
  • rozemarijn (vers) 1 takjes
  • uien 1
  • knoflook 3 teentjes
  • olijfolie 2 eetl.
  • mirin (zoete rijstwijn) 3 eetl.
  • shoyu (sojasaus) 2 eetl.
  • laurier 2 blaadjes
  • zwartepeperbolletjes 1 koffiel.
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Verwijder intussen de harde kern uit de venkel en snij in heel kleine stukjes.
  3. Snij de wortel, de prei, de selder en de tomaten in heel kleine stukjes.
  4. Snij 150 g champignons in plakjes.
  5. Snij de ongepelde ui in grove stukken.
  6. Doe de wortel, de prei, de selder, de venkel, de tomaten, de champignons, de ui en teentjes knoflook in een ovenschaal en meng met de peperbolletjes en de olijfolie. Roer goed om en bak 15 min. in de voorverwarmde oven. Roer halverwege om.
  7. Snij de tofoe in blokjes.
  8. Rasp de gember.
Bereiding (35 min. + 1 u. 45 min.)
  1. Schep de groenten uit de ovenschaal in een grote kookpot en overgiet met 2 L water. Voeg de blaadjes laurier, de peterselie, de tijm en de rozemarijn toe en breng aan de kook.
  2. Zet het vuur lager en laat de bouillon 1 u. trekken (de bouillon mag niet koken). Haal van het vuur en laat 30 min. afkoelen. Giet de bouillon door een puntzeef.
  3. Snij intussen de overige 6 champignons in plakjes en de lente-uitjes in ringen. Pluk de blaadjes van het plantje koriander.
  4. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de blokjes tofoe, de lente-uitjes, de babyspinazie en de champignons toe en laat 2 à 3 min. koken op een zacht vuur. Breng op smaak met de shoyu en de mirin.
Afwerking

Verdeel de bouillon over 6 soepkommen en werk af met de geraspte gember en enkele blaadjes koriander.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 152 kcal
Vetten 6.8 g
Verzadigde vetzuren 1 g
Koolhydraten 11 g
Suikers 8.4 g
Vezels 5.7 g
Eiwitten 9.4 g
Zout 0.8 g