Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Margueritebrood met zaden en pitten

Ontbijt Minder dan 45 min. 7 broodjes

Ingrediënten

  • eieren 1
  • melk 3 dl
  • verse gist 20 g
  • pompoenpitten 1 eetl.
  • zonnebloempitten 1 eetl.
  • sesamzaad 1 eetl.
  • lijnzaad 1 eetl.
  • tarwebloem 250 g
  • tarwebloem (volkoren) 250 g
  • suiker 1 koffiel.
  • zout 0.5 koffiel.
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. (30 min. + 1 u. 30 min. rijzen)
  2. Verwarm de melk in een steelpannetje tot ze lauw is. Neem van het vuur en verkruimel er de verse gist over. Roer goed tot de gist volledig is opgelost. Laat 10 min. staan.
  3. Meng de 2 soorten bloem met het zout en de suiker in een kom. Vorm een bergje en maak een kuiltje in het midden. Giet er het gistmengsel in en meng het beetje bij beetje onder de bloem tot u een deeg hebt.
  4. Bestrooi een werkblad met tarwebloem en leg er het deeg op. Kneed 10 min. krachtig tot een gladde deegbol. Leg opnieuw in de kom, dek af met een propere keukenhanddoek en laat 1 u. rijzen op kamertemperatuur.
  5. Verdeel het deeg in 7 bolletjes en leg ze in bloemvorm op een bakplaat (1 bolletje in het midden en 6 errond, de deegbolletjes moeten elkaar net raken). Dek opnieuw af met een keukenhanddoek en laat 30 min. rijzen.
Bereiding (10 min. + 30 à 35 min. in de oven + afkoelen)
  1. Verwarm de oven voor op 210 °C.
  2. Klop het ei los en bestrijk er de bovenkant van de broodjes mee. Bestrooi met de pitten en de zaden (op elk broodje een andere soort of een mix).
  3. Bak de broodjes 30 à 35 min. in de voorverwarmde oven.
  4. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen voor u de broodjes uit elkaar trekt.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 309 kcal
Vetten 6 g
Koolhydraten 53 g
Eiwitten 10.9 g