Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Linzenslaatje met geroosterde pompoen

Voorgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • pompoenen (± 1 kg) 1
  • tomaten 2
  • peterselie (vers) 1 plantjes
  • koriander (vers) 1 plantjes
  • lente-uitjes 1 bosjes
  • verse tijm 2 takjes
  • knoflook 2 teentjes
  • zeewier (Ierse kombu) 5 cm
  • Puy-linzen 200 g
  • luzernescheuten 50 g
  • olijfolie 6 eetl.
  • balsamicoazijn 1 eetl.
  • sojasaus 1 eetl.
  • gemalen komijn 0.5 koffiel.
  • cayennepeper 0.5 koffiel.
  • laurier 1 blaadjes
  • gerookt zoet paprikapoeder 1 koffiel.
  • piment d'espelette (poeder) 0.5 koffiel.
  • grof zeezout
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de tomaten in 2, verwijder de pitjes en snij in blokjes.
  2. Snipper de peterselie, de koriander en de lente-uitjes fijn.
  3. Snij de ongeschilde pompoen in 2 en verwijder de pitten en de draden. Snij daarna in halvemaantjes.
  4. Pers het knoflook.
  5. Spoel de linzen in een fijne zeef onder koud water. Laat uitlekken.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bereiding (20 min. + 35 min.)
  1. Meng 3 eetl. olijfolie met het komijnpoeder en de cayennepeper. Kruid met grof zeezout en zwarte peper. Bestrijk de pompoenschijven met de marinade.
  2. Leg de pompoenschijven op een bakplaat met bakpapier en bak ze 20 à 30 min. gaar in de voorverwarmde oven. Draai halverwege om.
  3. Doe intussen de linzen in een kookpot en vul aan met water tot ze onderstaan. Breng onafgedekt aan de kook. Schep er eventueel het schuim af en voeg de kombu, het laurierblaadje en de tijm toe.
  4. Zet het vuur lager en laat de linzen ± 15 min. afgedekt gaar koken. Giet af en verwijder de kombu en de kruiden.
  5. Meng intussen 3 eetl. olijfolie, de balsamicoazijn, de sojasaus en het geperste knoflook goed onder elkaar. Kruid met het paprikapoeder, de piment d’Espelette, zwarte peper en zout. Giet over de warme linzen en laat verder afkoelen.
  6. Roer de tomaten, de peterselie, de koriander en de lente-uitjes onder de linzen.
Afwerking

Verdeel het linzenslaatje over kommetjes en leg er de geroosterde pompoenschijven en de luzernescheutjes bovenop.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 352 kcal
Vetten 16.5 g
Verzadigde vetzuren 2.5 g
Koolhydraten 31 g
Suikers 8.6 g
Vezels 12.8 g
Eiwitten 13.5 g
Zout 0.6 g