Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kruidige lamstajine met pruimen

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • lamsboutsneden 3
  • wortelen 4
  • selder 2 stengels
  • sinaasappelen 1
  • koriander 1 plantjes
  • uien 1
  • knoflook 2 teentjes
  • witte rijst (Oxfam Fairtrade) 250 g
  • amandelnoten 3 eetl.
  • tomatenstukjes (blik) 400 g
  • gedroogde ontpitte pruimen 100 g
  • groentebouillon (1/2 blokje of 1 koffiel. poeder opgelost in 2 dl heet water) 2 dl
  • olijfolie 4 eetl.
  • ras el hanout 1 koffiel.
  • kaneel 0.5 koffiel.
  • komijnpoeder 1 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snipper het knoflook en de ui fijn.
  2. Snij de wortelen en de selder in blokjes van ± 1,5 cm.
  3. Hak de amandelnoten grof.
  4. Hak de korianderblaadjes grof en de steeltjes fijn.
  5. Rasp de schil van de sinaasappel (niet het wit) en pers hem.
Bereiding (15 min. + 1 u. 10 min.)
  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een grote stoofpot. Kruid het vlees aan beide kanten met zwarte peper en zout en bak goudbruin. Haal uit de pot.
  2. Verhit opnieuw 2 eetl. olijfolie in de stoofpot en stoof de ui, de koriandersteeltjes en het knoflook glazig. Kruid met de ras el hanout, de kaneel en het komijnpoeder.
  3. Voeg de blokjes wortel en selder toe. Meng er de tomatenstukjes, het sinaasappelsap en de bouillon onder. Leg er het vlees bovenop.
  4. Dek af en laat ± 1 u. stoven op een zacht vuur. Voeg 15 min. voor het einde de pruimen toe. Kruid met zwarte peper en zout.
  5. Kook intussen de rijst gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af.
Afwerking

Verdeel het lamsvlees en de groenten over diepe borden en werk af met de sinaasappelzeste, de amandelnoten en de korianderblaadjes. Serveer met de rijst.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 788 kcal
Vetten 31 g
Verzadigde vetzuren 7.9 g
Koolhydraten 81.1 g
Suikers 22 g
Vezels 9.4 g
Eiwitten 41.3 g
Zout 1 g