Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kruidige bonensoep met miso en zeewier

Vegetarisch meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • preien 1
  • witte selders 1 stengels
  • pompoenen (kleine) 0.5
  • peterselie (vers) 0.5 plantjes
  • verse tijm 4 takjes
  • gember 2 cm
  • uien (grote) 1
  • knoflook 2 teentjes
  • droge azukibonen 250 g
  • olijfolie 2 eetl.
  • zeewier (Ierse kombu) 10 cm
  • rijstmiso (bokaal) 4 koffiel.
  • laurier 1 blaadjes
  • bonenkruid (gedroogd) 1 koffiel.
  • rozemarijn (gedroogd) 1 takjes
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Laat de azukibonen 12 u. weken in water en laat uitlekken.
  2. Snij de ui in grote stukken.
  3. Snipper het knoflook, de peterselie en de gember fijn.
  4. Snij het wit van de prei en een beetje van het groen in ringen van 1/2 cm.
  5. Snij de selder in stukjes.
  6. Schil de halve pompoen. Verwijder de pitten en de draden en snij in blokjes.
  7. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
Bereiding (20 min. + 12 u. weken + 50 min.)
  1. Kook de azukibonen samen met de kombu, de tijm, het takje rozemarijn, de laurierblaadjes en het bonenkruid 20 à 40 min. onafgedekt in lichtgezouten water tot ze bijna gaar zijn.
  2. Schep met een schuimspaan de kombu uit de kookpot na 15 min. en snij in fijne reepjes.
  3. Verhit intussen de olijfolie in een kookpot en bak de ui en het knoflook glazig. Voeg de gember, de prei, de selder en de pompoen toe en stoof even verder.
  4. Voeg water toe tot de groenten onderstaan en breng aan de kook.
  5. Voeg na 20 min. de bonen toe en laat sudderen tot alle groenten beetgaar zijn. Haal van het vuur.
  6. Los intussen de miso op in een beetje water of kookvocht en roer onder de soep. Voeg de reepjes kombu opnieuw toe en kruid met zwarte peper.
Afwerking

Verdeel de soep over kommen en werk af met de peterselie.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 307 kcal
Vetten 7.3 g
Verzadigde vetzuren 1.1 g
Koolhydraten 34.2 g
Suikers 5.9 g
Vezels 21.6 g
Eiwitten 15.5 g
Zout 0.9 g