Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kippenbouten met rijst en avocadosalsa

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • kippenbouten 4
  • rode paprika's 2
  • tomaten 2
  • avocado's (rijp) 1
  • limoenen 2
  • koriander 1 plantjes
  • rode uien 2
  • knoflook 2 teentjes
  • zure room 4 eetl.
  • basmatirijst 250 g
  • azukibonen 400 g
  • tomatenpuree 2 eetl.
  • groentebouillon (1 blokje of 1 koffiel. poeder opgelost in 6 dl heet water) 6 dl
  • olijfolie 6 eetl.
  • guacamole (kruiden) 3 eetl.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snipper de rode uien en het knoflook fijn.
  2. Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika’s en snij in repen.
  3. Hak de korianderblaadjes grof en de steeltjes fijn.
  4. Wrijf de kippenbouten aan alle kanten goed in met de guacamolekruiden.
  5. Spoel de adukibonen onder koud water en laat uitlekken.
  6. Snij één van de limoenen in partjes en pers de andere.
Bereiding (1 u. 5 min.)
  1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  2. Verhit 2 eetl. olijfolie in een grote, ovenbestendige kookpot en bak de kippenbouten 5 min. aan elke kant goudbruin. Haal uit de kookpot.
  3. Voeg opnieuw 2 eetl. olijfolie toe en stoof de uien, het knoflook en de koriandersteeltjes enkele minuten.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak even.
  5. Voeg de paprikareepjes toe en meng goed.
  6. Voeg de rijst en de bonen toe en giet er de bouillon bij. Kruid met zwarte peper en zout.
  7. Leg er de kippenbouten op en dek af met een deksel of bakpapier. Zet ± 30 min. in de voorverwarmde oven.
  8. Verwijder ondertussen de pitjes uit de tomaten en snij in kleine blokjes.
  9. Meng het vruchtvlees van de avocado onder de tomatenblokjes. Besprenkel met het limoensap.
  10. Voeg 2 eetl. olijfolie en de korianderblaadjes toe en kruid met zwarte peper en zout.
  11. Haal de schotel uit de oven en haal het deksel eraf. Zet nog 10 à 12 min. in de oven tot alles gaar is en de kip mooi gebruind is.
Afwerking

Serveer de kippenbouten met gegaarde rijst met de tomatenavocadosalsa. Schep 1 eetl. zure room op elk bord en werk af met de limoenpartjes.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 899 kcal
Vetten 45.5 g
Verzadigde vetzuren 7.2 g
Koolhydraten 75.3 g
Suikers 11.7 g
Vezels 7.3 g
Eiwitten 44.7 g
Zout 2.1 g
Tip

Voor een veggie-versie kan je de kip weglaten en laat je de rijst en de groenten 15 min. minder lang garen in de oven. Serveer er een gebakken veggie steak bij en bestrooi eventueel met een beetje guacamolekruiden.