Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Indische bloemkoolcurry met sinaasappelrijst

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • bloemkolen 1
  • tomaten (stevige, rijpe) 5
  • sinaasappelen 3
  • limoenen 0.5
  • groene pepertjes 4
  • gember 2 cm
  • koriander 1 plantjes
  • uien 3
  • knoflook 4 teentjes
  • paneer (Indische kaas, blok) 200 g
  • basmatirijst 450 g
  • cashewnoten 12
  • gepelde amandelen 12
  • kokosmelk 2.5 dl
  • tomatenpuree 1 eetl.
  • rietsuiker 1 eetl.
  • olie 3 eetl.
  • ghee (geklaarde boter) (of kokosolie) 2 eetl.
  • kruidnagels 6
  • kardemompeultjes 4
  • laurier 2 blaadjes
  • kaneelstokjes 1
  • gemalen koriander 2 koffiel.
  • kurkuma 1 koffiel.
  • gemalen komijn 1 koffiel.
  • garam masala 1 koffiel.
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de bloemkool in roosjes.
  2. Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als je ze eerst 10 sec. onderdompelt in kokend water). Snij in 2 en verwijder de pitjes. Snij in stukjes.
  3. Snipper 1 ui fijn en snij de 2 andere in fijne ringen.
  4. Snipper het knoflook en de pepertjes fijn.
  5. Rasp de gember.
  6. Snij de paneer in blokjes.
  7. Rasp de schil van de sinaasappelen (niet het wit). Schil de sinaasappelen tot op het vruchtvlees en snij in blokjes.
  8. Pers de halve limoen.
  9. Hak de koriander grof.
Bereiding (20 min. + 35 min.)
  1. Breng 9 dl water aan de kook met 1 eetl. olie, de sinaasappelzeste en de rietsuiker. Laat 5 min. koken. Kruid met zout en voeg de rijst toe. Kook de rijst ± 12 min. gaar.
  2. Verhit ondertussen de ghee of kokosolie in een diepe braadpan en voeg de kardemompeultjes, de laurierblaadjes en het kaneelstokje toe. Roerbak 1 à 2 min.
  3. Voeg het knoflook, de fijngesnipperde ui, de gember en de pepertjes toe aan de braadpan. Bak tot de ui goudbruin is. Roer er de kurkuma, de garam masala, het komijn- en korianderpoeder en de tomatenpuree onder. Kruid met zout en laat even sudderen.
  4. Voeg de bloemkool en de tomatenstukjes toe en bak 5 min.
  5. Rooster intussen de amandel- en cashewnoten goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Haal uit de pan en bak de blokjes paneer goudbruin.
  6. Verhit 2 eetl. olie in een diepe pan en bak de uienringen en de kruidnagels goudbruin.
  7. Giet 2,5 dl water en de kokosmelk bij de bloemkoolcurry en laat inkoken. Breng op smaak met het limoensap en zout.
Afwerking

Serveer de rijst in een grote kom en werk af met de noten en de sinaasappelblokjes. Werk de bloemkoolcurry af met de uienringen (zonder kruidnagels), de paneer en de grofgehakte koriander.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1073 kcal
Vetten 47.9 g
Verzadigde vetzuren 25.4 g
Koolhydraten 122 g
Suikers 29.3 g
Vezels 12.4 g
Eiwitten 31.3 g
Zout 1.6 g