Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Gevulde kalkoen met geroosterde butternut en koolrabi

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 6 personen

Ingrediënten

  • gevulde kalkoenfilet 1
  • butternutpompoenen 1
  • koolrabi's 3
  • platte peterselie 1 plantjes
  • verse tijm 10 takjes
  • sjalotten 5
  • knoflook 4 teentjes
  • kroketten (versmarkt) 18
  • room (20 % V.G.) 1 dl
  • boter 1 eetl.
  • gevogeltefond (bokaal) 2 dl
  • olijfolie 6 eetl.
  • bouillon naar keuze (of 1/2 koffiel. poeder) 0.5 blokjes
  • laurier (blaadjes) 3
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de ongeschilde butternutpompoen in plakjes van max. 1 cm dik. Leg op een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de koolrabi’s en snij in staafjes van ± 1/2 cm dik en 4 cm lang.
  3. Hak de blaadjes peterselie fijn en hak de steeltjes grof.
  4. Snipper 2 sjalotten fijn en hak de rest grof.
  5. Rits de blaadjes van 4 takjes tijm.
  6. Plet de teentjes knoflook met de platte kant van een groot mes.
Bereiding (15 min. + 30 min. + 45 min. in de oven)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Kruid de kalkoenenfilet aan alle kanten met zwarte peper en zout. Verhit 2 eetl. olijfolie in een ovenbestendige pan en bak aan alle kanten goudbruin.
  3. Voeg de grofgehakte sjalotten, 2 laurierblaadjes, 6 takjes tijm, het knoflook en de peterseliesteeltjes toe. Verdeel er de boter in klontjes over samen met 1 eetl. olijfolie. Bak 20 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 160 °C en bedruppel het vlees met het braadvocht. Zet nog 25 min. in de oven.
  4. Bestrijk intussen de schijven pompoen met 1 eetl. olijfolie. Bestrooi met de tijmblaadjes en kruid met zwarte peper en zout. Zet 30 min. samen met de kalkoen in de oven.
  5. Verhit intussen 2 eetl. olijfolie in een pan of kookpot en stoof de fijngesnipperde sjalotten glazig. Voeg de koolrabi, een scheutje water, het halve bouillonblokje en een blaadje laurier toe. Kruid met zwarte peper en zout en laat 15 min. stoven op een zacht vuur. Meng er de peterselieblaadjes onder.
  6. Haal het vlees uit de ovenschotel en laat afgedekt rusten. Haal alles uit de ovenschaal en voeg de gevogeltefond toe. Schraap de braadresten los met een houten lepel.
  7. Laat de fond in een steelpannetje even inkoken. Voeg de room toe en laat verder inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Kruid met zwarte peper en zout.
  8. Bak de kroketten 4 min. goudbruin in de friteuse, op 180 °C. Laat uitlekken op keukenpapier.
Afwerking

Snij de kalkoenenfilet in dunne sneetjes. Leg op elk bord 2 plakjes pompoen, 2 sneetjes kalkoen en wat koolrabi. Serveer met de kroketjes en de roomsaus.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1206 kcal
Vetten 78 g
Verzadigde vetzuren 29.6 g
Koolhydraten 30.9 g
Suikers 6.4 g
Vezels 9 g
Eiwitten 90.7 g
Zout 5 g
Tip

Je kan de butternutpompoen en de koolrabi al vooraf snijden. Bewaar in een afgesloten doos in de koelkast.

Het is belangrijk het vlees afgedekt (met aluminiumfolie of een warm bord) te laten rusten. Zo behoudt het zijn smaak en sappigheid. Intussen heb jij tijd om de saus te maken en de kroketten te bakken.