Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Gebakken rijst met gemarineerde kalkoenenreepjes

Hoofdgerecht Minder dan 45 min. 4 personen

Ingrediënten

  • kalkoenfilets 2
  • groenekolen 0.25
  • wortelen 2
  • limoenen 1
  • lente-uitjes 1 bosjes
  • citroengras 1 stengels
  • knoflook 2 teentjes
  • geroosterde uitjes 3 eetl.
  • eieren 4
  • basmatirijst 250 g
  • wokolie 4 eetl.
  • sesamolie 1 eetl.
  • shoyu (sojasaus) 3 eetl.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Pers de limoen en snipper het citroengras fijn.
  2. Snij de kalkoenfilets in reepjes en doe in een kom. Voeg 2 eetl. sojasaus, de sesamolie, het limoensap, het citroengras, zwarte peper en zout toe. Meng goed en laat 20 min. marineren in de koelkast.
  3. Snipper intussen de groenekool, de lente-uitjes en het knoflook fijn.
  4. Snij de wortelen in fijne staafjes.
  5. Klop de eieren los met een vork en roer er 1 eetl. sojasaus onder.
  6. Snipper het knoflook fijn.
Bereiding (40 min.)
  1. Verhit 2 eetl. wokolie in een grote pan of wok en roerbak de lente-uitjes en het knoflook enkele min.
  2. Voeg de wortelstaafjes en de groenekool toe en bak enkele min. al roerend beetgaar.
  3. Kook intussen de basmatirijst gaar in 5 dl lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Leg er een propere keukenhanddoek op. Laat de rijst zo 5 min. stomen.
  4. Verhit 2 eetl. wokolie in een pan. Haal de kalkoenenreepjes uit de marinade en dep lichtjes droog. Bak de reepjes 3 à 4 min. aan alle kanten goudbruin en gaar.
  5. Voeg de rijst toe aan de gare groenten en meng onder elkaar.
  6. Schuif alles naar een kant van de pan of wok en giet de losgeklopte eieren op de bodem.
  7. Roer telkens een beetje van de gebakken rijst onder het ei tot alles gemengd is en de eieren net gestold zijn.
Afwerking

Verdeel de gebakken rijst over 4 kommen of diepe borden. Leg er de gebakken kalkoenenreepjes op en bestrooi met de geroosterde uitjes.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 600 kcal
Vetten 22.6 g
Verzadigde vetzuren 5.5 g
Koolhydraten 60.7 g
Suikers 7.7 g
Vezels 5.6 g
Eiwitten 35.2 g
Zout 2.1 g