Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Eendenfilet met gekaramelliseerde wortelen en honingsaus

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • eendenfilets 2
  • wortelen (in verschillende kleuren) 800 g
  • limoenen 1
  • koriander 0.5 plantjes
  • platte peterselie 0.5 plantjes
  • sjalotten 4
  • wilderijstmengeling 250 g
  • krenten 3 eetl.
  • zonnebloempitten 2 eetl.
  • vloeibare honing 2 eetl.
  • rode porto 2 eetl.
  • kippenbouillon (0,50 blokje of 1 koffiel. poeder opgelost in 1 dl heet water) 1 dl
  • olijfolie 3 eetl.
  • shoyu (sojasaus) 1 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de wortelen in staafjes van 3 cm lang en 1/2 cm dik.
  2. Snipper de sjalotten fijn.
  3. Rooster de zonnebloempitten goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
  4. Pers de limoen (u hebt 1 eetl. sap nodig).
  5. Hak de koriander- en peterselieblaadjes grof.
  6. Maak met een scherp mes inkepingen in de velkant van de eendenfilets tot u een rasterpatroon hebt. Snij niet in het vlees, maar alleen in het vel of het vetlaagje eronder.
Bereiding (60 min.)
  1. Kruid de eendenfilets aan beide kanten met zwarte peper en zout. Verhit een pan zonder vetstof en bak de eendenfilets 10 min. met de velkant naar beneden licht krokant. Draai om, zet het vuur lager en laat nog 6 min. garen.
  2. Verhit ondertussen 1 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de helft van de fijngesnipperde sjalotten enkele min. Voeg de rijst toe en roer even. Doe er 5 dl water en een snuifje zout bij. Breng aan de kook en laat afgedekt garen (kooktijd: zie verpakking).
  3. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de rest van de sjalotten glazig. Voeg de wortelstaafjes en een scheutje water toe en stoof 10 à 12 min. beetgaar op een zacht vuur.
  4. Voeg 1 eetl. honing toe aan de wortelen en laat enkele minuten karamelliseren. Kruid met zwarte peper en zout en roer er de grofgehakte korianderblaadjes onder.
  5. Haal de eendenfilets uit de pan en wikkel in aluminiumfolie. Laat 5 à 10 min. rusten. Giet het gesmolten vet uit de pan en blus de pan met de
  6. porto en de kippenbouillon. Schraap de braadresten los met een houten lepel en laat enkele min. inkoken. Roer er 1 eetl. honing, de sojasaus en het limoensap onder en kruid met zwarte peper en zout.
  7. Roer de rijst los en meng er de krenten, de zonnebloempitten en de grofgehakte peterselie onder.
Afwerking

Snij de eendenfilets in sneetjes en serveer met de gekaramelliseerde wortelen en de rijst. Giet het honingsausje over het vlees.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1016 kcal
Vetten 63.2 g
Koolhydraten 73.4 g
Eiwitten 36.2 g