Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Pompoen

Pompoen is de herfstgroente bij uitstek, mooi als Halloweendecoratie maar vooral overheerlijk. Heb je al butternut, kastanje- of spaghettipompoen geprobeerd?

Pompoen kopen

Kies voor stevige pompoenen met een intense kleur, dat wijst erop dat de vrucht voldoende heeft kunnen rijpen aan de struik en dat hij een intense smaak heeft. 

Pompoen bewaren

  • Bewaar deze groente ongesneden een aantal weken tot maanden op een droge koele plaats zoals je kelder of garage.
  • Bedek een aangesneden pompoen met vershoudfolie en bewaar hem in de groentelade van je koelkast.

Kooktips met pompoen

  • Butternut of kastanjepompoen kan je verwerken tot een fluweelzachte soep of in stukjes roosteren in de oven. Snij in plakjes en bedruppel met olijfolie. Kruid met zwarte peper, zout en andere kruiden. Meng goed onder elkaar en bak 30 à 40 min. op 180 °C.
  • Snij spaghettipompoen in 2 en bedruppel met olijfolie. Kruid met peper en zout en bak 40 à 45 min. op 180 °C. Als het vruchtvlees gaar is, vormt het slierten die je met een vork kunt uitschrapen.
  • Kruiden die zeker passen: komijn, koriander, kerrie, kurkuma, venkelzaad, oregano, rozemarijn of salie.
  • Ook de pompoenpitten kan je gebruiken. Was de pitten en kook ze 15 à 20 min. gaar in heet water. Dep goed droog en rooster ze in de pan of in de oven.
  • Biopompoen hoef je niet te schillen. Vooral butternut heeft een hele dunne schil. Wil je mooie oranje soep maken van een groene kastanjepompoen? Schil hem dan wel.
  • Pompoen past ook in zoete bereidingen, bijvoorbeeld in combinatie met dadels of ahornsiroop.