Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Paddenstoelen

Parijse champignons, kastanjechampignons, bospaddenstoelen, shiitakes of portabella's … in de herfst is er een groot aanbod aan paddenstoelen. Lekker bij vlees of kipgerechten of in een romige saus.

Paddenstoelen kopen

Kies in de winkel voor fris uitziende en stevige paddenstoelen. Vocht of plekjes betekenen dat ze al wat ouder zijn. 

Paddenstoelen bewaren

Bewaar ze in de verpakking in de groentelade van de koelkast of in een papieren zak die voldoende lucht doorlaat.

Kooktips voor paddenstoelen

  • Paddenstoelen absorberen water. Was ze dus niet maar wrijf ze schoon met een borsteltje of keukenpapier.
  • Bak kort aan op een hoog vuur (best in olie), want als je ze te lang bakt, worden ze taai. Voeg wat fijngesnipperde sjalot of knoflook, peterselie en enkele druppels citroensap toe. Kruid met zwarte peper en zout. 
  • Ook rauw zijn champignons erg lekker. Snij in dunne schijfjes en bedruppel met olijfolie. Voeg groene kruiden, een teentje knoflook en zwarte peper toe. Geen zout, want dat trekt het vocht uit de champignons. Serveer als slaatje met verkruimelde geitenkaas en rucola of als bijgerecht bij gebakken kip en vis.
  • Portabella's hebben een korte dikke steel en een grote platte hoed. Ideaal om je veggieburger mee te beleggen.